Fuglemaleren i Grønland
Trykt i NORDJYSKE den 7. oktober med fire stjerner ud af seks
Klar blaa Luft, let Bris fra N
Malene Linell, Theis Vallø Madsen, Jens Gregersen
352 sider, rigt ill.
Pris. 300,- kr
Strandberg Publishing

Johannes Larsen (1867-1961), som var en af hovedskikkelserne i malergruppen Fynboerne, og har i kraft af sin sans for at formidle fugle, opnået en særlig position i dansk kunsthistorie.
Disse dagbøger fra 1925, hvor han er med Eiler Lehn Schiøler, Henning Scheel og Finn Salomonsen på ekspedition til Vestgrønland, og hvor Larsens opgave var tegne de grønlandske fugle til et bind af Danmarks Fugle. Ud over turens strabadser, livet ombord på ekspeditionsskibet med søpapegøjefrikadeller
Eller en anden dag, hvor middagen, på land, stod på først risengrød og så ” stegt Finhval med brunede Kartofler og Tyttebær”.
Iagttagelser af lokalbefolkningen og deres interesse i disse sær mand fra syd er med, måske fordi ordet kunst på grønlandsk: Eqqumiitsuliorneq, direkte oversat, betyder at lave noget mærkeligt
Bogen er fyldt med flotte, og godt gengivne, tegninger af fugle og situationer på rejsen, og som er med til, at gøre bogen så læseværdigt.
Og ud af det hele bliver der samtidigt tegnet et fint portræt af fuglemalerens væsen, som når han noterer, at han ”generes af Myg og Mangel paa Viskelæder”.
Han var en fin iagttager, der registrerede alt, hvad han oplevede: Fugle, isbjerge, tørvehytter, mennesker blev skildret med blyant og tusch og akvarel. Og vejret er beskrevet, men også stemningen og farverne i vejret beskrives, som ”Havbleg Fjerskyer i N”.
Bogen sætter indledningsvist Larsen kort og præcist ind i en kunstfaglig sammenhæng Og dagbogen fortæller om et sjovt møde, set i bagspejlet, med polarforskeren Einar Mikkelsen, der var født i 1880 i Vester Brønderslev (Død i 1971), der får en adoptivsøn ved navn, Sven Havsteen-Mikkelsen (1912-1999), som Larsen ved et tilfælde, kom til at se meget mere til senere i livet, da Havsteen-Mikkelsen som 18 årig flyttede til Kerteminde for at lære af fuglemaleren. Det er til gengæld ikke meget, om noget, der skrives om tankerne hjem over til de kære i Kerteminde. Dog beskrives en jubel scene, da de hjemadgående, runder Kronborg og en lodsbåd, bringer hustruerne ombord, så lyder det: ”Alle Mand på Dækket, nu kommer Pigerne”. Og mændene er, som han skriver, både barberet og pyntet.
Ekspeditionens leder Scheel efterlod sig sin beretning fra turen, hvorfra der bringes citater, så læseren får mulighed for at ”opleve” rejsen med to forskellige vidnesbyrd fra den samme rejse.
Bogen er 3. bind i Ny Carlsbergfondets skriftserie Kilder til Dansk Kunsthistorie, et digitaliseringsprojekt af samme navn. Skriftseriens første to bind udkom i 2018 og præsenterede henholdsvis Elisabeth Jerichau Baumanns breve og Johan Thomas Lundbye dagbøger. Dette og mere er tilgængeligt på guldgrubben: www.ktdk.dk, hvor man, ganske gratis, også kan finde mere om Fynbomalerne og brev fra brygger Jakobsen.
Denne trykte udgivelse, er både for den der elsker, kunst, fugle og Grønlandsekspeditioner.

Troels Laursen